Wednesday 5 February 2014

Testenine Rižote

Salsa Napoletana

1 kg mesa (1/4 kg svinjine, ¾ govedine) daš v posodo z nekaj hladnegga olja
posuješ s soljo, poprom, 2 stroka česna, malo čebule, 1 čajna žlička bazilike, 1 čajna žlička origana, 1 čajna žlička rožmarina, 1 čajna žlička lovorja, peteršilj vmešamo v meso
Zmešamo, popražimo, ko postane rahlo rjavkasto dodamo 3 žlice mezge (3 paradižniki?), popražiš, posuješ z malo moke, mešaš, pražiš še kakih 5 minut.

Carbonara

Posteklenimo v kozici 10 dag pancete. 2 jajci in 5 dag parmezana zmešamo. Skuhamo in odcedimo 30 dag špagetov, čeznje polijemo mešanico parmezana in jajc, dobro zmešamo, posujemo s panceto, močno popopramo in postrežemo.

Penne z gorgonzoloO

Na maslu ali olivnem olju razpustimo 1 trikotnik na koščke narezane gorgonzole. Lahko dodamo 2-3 žlice mleka. To polijemo po 30 dkg makaronov in posujemo s petršiljem.

Zapečeni ditali s paradižnikom in mozarello

Skuhamo in odcedimo 30 dkg manjših makaronov, damo jih v namazan pekač (olivno olje) in žmešamo z 1 narezano mozzarelo, 2 narezanimi in olupljenimi paradižniki. Dodamo nekaj narezanih kaper, solimo, popramo in obilno potresemo z origanom. Pokapamo z olivnim oljem in pečemo na 175 oC, da se sir razpusti (15-20 min).

Pasta Slovenna

Na olivnem olju popečeš 20 dkg na kocke narezane posebne salame, zaliješ z mešanico paradižnikove mezge, vode, soli in mediteranskih začimb. Dodaš nekaj žlic zmrznjenega ali konzerviranega graha in koščke črnih oliv. Poliješ čez 30 dkg kuhanih špagetov in potreseš s parmezanom.

Tunina rižota

1 konzervo tune v olju odpreš, olje zliješ v ponev, ga segreješ, dodaš 1glavo na drobno narezanega česna in ga malce popražiš, nato dodaš 1 olupljen, na koščke narezan paradižnik in vse skupaj še kake 3 min malce pražiš, nato dodaš koščke tune, ki jih prej z vilico zdrobiš na drobne koščke. Nato dodaš skodelico riža, 1,5 skodelice vode, petršilj, sol in premešaš. Nato vse skupaj pustiš rahlo vreti 20 min. Kakih 5 min pred koncem lahko dodaš še koščke gorgonzole, če hočeš, ni pa nujno.

== Testenine (peresniki ali drugi makarončki) s tunino
ZA 4 osebe:
4oo g testenin skuhaj v slani vodi "al dente"
1 konzerva tunine v olju
prgišče petršilja, prgišče bazilike
pol kozarca olja (lahko iz konzerve)
sok pol limone
2 stroka česna, sol , poper
Tunino in ostalo zmešaj v mešalcu v kremo in s tem zabeli kuhane tople testenine.

Široki rezanci z orehi

35o g kuhanih rezancev
2 stroka česna1
150 g mletih orehov
50 g krušnih drobtin
2 jed. žlici smetane
sol, poper, muškatni orešek

Na olivnem olju rahlo zarumenimo česenj, dodamo orehe, drobtine, pol kozarca vode in kuhamo 5 minut, dodamo smetano, da se segreje ( ne sme zavreti) Testenine zmešamo z omako.

No comments:

Post a Comment