Wednesday 5 February 2014

Glavne jedi


Provansalski piščanec

(4-6 porcij)
2 žlici olja in 30 g masla segrejemo in na tem popečemo ½ - 1kg na koščke narezanega piščanca ali purana. Zalijemo z 2 žlicama konjaka, 2dcl belega vina, dodamo 4 na kose narezane, olupljene paradižnike, 8 malih čebulic (na velike kose narezane večje čebule), kose jabolka in skodelico razkoščičenih zelenih oliv; začinimo s timijanom, soljo in poprom. Pokrijemo in dušimo 30-35 minut 250 g narezanih šampinjonov prepražimo na maslu in jih skupaj s peteršiljem in drobnjakom dodamo zmesi. Poleg postrežemo s širokimi rezanci (125 g po lačni osebi) Če želiš to jed zmrovati, potem ne dodaj gob. V tem primeru gobe popražiš in jih dodaš pred uporabo. Ker boš zmrznjeno jed spet pogreval, jo kuhaj 10 min manj.
Za vse jedi s šampinjoni velja, da lahko surove narežeš in zmrzneš; pred uporabo pa zmrznjene vržeš na vročo maščobo.


Sladko kisle piščančje rezine

(4-6 porcij) ½ - 1 kg na koščke narezanega piščanca ali purana zmešamo s soljo in poprom in močno popečemo na olju. Nato koščke vzamemo iz posode in na maščobi popražimo skupaj: 2 narezani čebuli, 1 veliko konzervo na koščke narezanega ananasa in narezane 3 rdeče in 3 zelene paprike. Vse to dušimo 5 minut. Posebej zmešamo 2-3 žlice paradižnikove mezge, 4 žlice kisa, 2 žlici sojine omake, sol in 2-3 dcl vode ali ananasovega soka (ki je v piksni). Na koncu to zgostimo še z slabo žlico gustina (škrob). To polijemo po zelenjavi, dodamo koščke mesa in 2-3 minute vremo. Zraven postrežemo z rižem (Uncle Bens). Lahko zmrznemo.


Piščanec z ingverjem in medom

(2 porciji) Popeci koščke mesa in jih shrani. Na olju popražimo 2 rezini na koščke (čimbolj na drobno) narezanega ingverja in 1 sesekljano čebulo. Dodamo ½kg na koščke narezanega piščanca ali purana in ga na hitro popečemo. Posebej zmešamo ½ skodelice sherija (lahko vino + whiskey), 2 žlici medu, 2 žlici sojine omake in sol.To počasi polivamo čez meso in nekaj minut vremo. Zraven postrežemo z rižem (Uncle Bens). Lahko zmrznemo.


Ramstek z gobicami

Ramsteke (30 dag za dve osebi), ki si jih imel prej nasoljene, popoprane v marinadi iz olja (po želji z malo gorčice) 2 uri do 1 dan, na hitro popečeš. Zmrznjene šampinjone (malo manj po teži kot mesa - 250 dag?) popražiš na olju (maslu), posoliš, dodaš nekaj žlic kisle smetane, zaliješ s 1 dcl belega vina ter nekaj žlicami vode in pustiš rahlo vreti. Noter položiš ramsteke (najbolje, če nekaj gobic daš čez njih), pokriješ in dušiš še 10 min. Na koncu posuješ s peteršiljem, poporaš in postrežeš s pire krompirjem.


Pražena jetrca

Nareži 1 čebulo (na tanke ploščke, ne na drobno), 1 strok česna in 30 - 40 dkg (za 2 osebi, za glavno jed) jetrc (baby beef ali telečja) na tanke rezine. Segrej olje, dodaj čebulo, praži, mešaj dokler ne zarumeni, nato dodaj jetrca, mešaj, dokler malce ne izpari, dodaj vino, malce naj povre, daš še česen in poper. Če želiš več omake, daj še vino in pusti, da malce vre – pokrito. Solimo predno ponudimo, da jetrca niso pretrda.


Meso in krompir v pečici

Morda daš meso malo prej kot krompir (odv od kosa); perutnini daš lahko malo vegete pod kožo.
Nasoliš krompir, meso; daš na vroče olje..., v pečico.
Čebulo samo prerežeš in daš istočasno s krompirjem.
Postrvi očistiš, obrišeš, posoliš, pokapaš z oljem in z limono; pečeš cca. 45min/200 °C
Ko pečeš samo meso v enem protfanu, daš poleg čebule še korenje.


Čebulno meso

60 dkg puste govedine
3 debelejše čebule, 2 žlici olja, sol, poper, 2 stroka česna, 1 lovorjev list,
žlička timijana, 1 dcl rdečega vina


Čebulo in česen sesekljamo. Maščobo segrejemo in prepražimo čebulo, pozneje dodamo česen. Meso
operemo, narežemo na tanke lističe. Dodamo ga čebuli, zalijemo z malo vode in dušimo. Nato dodamo
vino,začimbe in dušimo, da se meso zmehča.


Musaka

1 kg krompirja, olupljenega in narezanega na rezine
3 žlice maščobe
2 čebuli, narezani na drobno
1 kg mletega mesa (pol svinjine, pol govedine)
sol in poper po okusu
3 jajca
3 dl kisle smetane
2 dl mleka
nekaj naribanega sira
Na maščobi opražimo čebulo, dodamo meso in dušimo tako dolgo, da izpari vsa tekočina. Solimo in popramo. Pustimo, da se malo ohladi. Jajca dobro razžvrkljamo s smetano in mlekom in jih tudi malo solimo. Pekač dobro namažemo z mastjo, denemo vanjo polovico narezanega krompirja, lepo naloženega, malo navlažimo z jajčno polivko, nato dodamo meso in ga prav tako navlažimo z jajčno polivko. Vse pokrijemo z drugo polovico krompirja. Tako pripravljeno musako prelijemo s preostalo jajčno polivko in če je potrebno še nekoliko stopljene maščobe. Po vrhu lahko dodamo nariban sir. Pečemo v srednje vroči pečici eno uro, oziroma toliko časa, da ima jed lepo barvo. Krompir mora biti kuhan, drugače je čas pečenja veliko daljši in tudi tekočina je potrebna. Če delamo s sirovim krompirjem, moramo dodati malo juhe. Isto jed lahko naredimo z ostanki testenin.
sam dodam tudi med praženjem mesa origano
Danes smo je pojedli kar cel pladenj. Malo posuli s sirčkom, pekli sicer samo 40 min-glede na to, da sta bila meso in krompir že dokaj dobro narejena, in je bilo dovolj.
Že vrsto let delam musako na podoben način ob vseh priložnostih in je zares najboljša. Vse modifikacije jo meni poslabšajo.
Edino kar delam drugače od recepta je, da ne skuham krompirja prej. Sicer se res potem peče 1 uro in 15 min, ampak je bistveno lažje sestaviti lepo obliko in nasploh veliko manj dela. Da ne bi bilo suho že pri mesu uredim vse potrebno: najprej ga lepo popražim, nato dodam vodo, ko izpari jo dodam znova nato pa mesa ne izsušim ampak ga pustim v nekakšni omaki, ki nastane. To zagotovlja še vedno zelo lepo svežo musako. Bešamel iz jajc in smetane pa dam samo po vrhu in še to bolj proti koncu, da ne počrni. Krompirja v musaki nikoli ne solim, močno začinim in posolim samo meso in malo tudi bešamel. Za večino ljudi je popolnoma dovolj, za tiste, ki rabijo več, pa si jo zlahka dodajo. Če ga posoliš prej izpusti vodo, kar ni preveč dobro ...
Pa dober tek ;-)
Meso popražim na olju, začinim s soljo in poprom, ter ga malo zapečem, da hrusta. Krompir olupim in narežem na tanke kolobarje. Jensko okroglo posodo namažem z oljem, ter dno prekrijem s krompirjem, ki ga solim in potresem z majaronom. Nato potresem meso, na meso spet plast krompirja, ki ga ponovno solim in potresem z majaronom. Sledi še ena plast mesa in krompirja. Krompir pustim vedno na vrhu, da se fino zapeče. Čez musako prelijem še zmes iz moke, jajca, mleka in soli (kot za palačinke) in pečem 1 uro na 180 stopinj.


Musaka 2

ZAHTEVNOST: 2/5 ČAS PRIPRAVE: 30 minut ČAS PEKE: 1 ura
Za 4 osebe.


SESTAVINE:
- 500 g mletega mešanega mesa
- 6-7 srednje velikih krompirjev
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- ščep peteršilja, bazilike
- ščep soli, popra
- 4-5 ( odvisno od velikosti) jajca
- 200 ml smetane za kuhanje
- 0,5 dcl mleka
- 2-3 pesti naribane mocarele
OPIS PRIPRAVE:
Krompir skuhamo, ga olupimo in ohladimo. Faširanemu mešanemu mesu dodamo ščepec soli in popra ter ga z rokami premešamo. Na drobne koščke narežemo česen in čebulo. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač namastimo z maslom.
 V ponvi segrejemo 5 žlic olivnega olja. Dodamo mu čebulo in jo pražimo dokler ne postane zlato rjave barve. Dodamo ji meso in česen, ter vse skupaj pražimo dokler vsa voda od mesa ne izhlapi. Dodamo peteršilj in po potrebi še malce soli. Pomembno je da je meso dovolj slano ker sam krompir ne bo soljen.
 V posodici zmešamo jajca, smetano za kuhanje,mleko, sol, poper in naribano mocarelo ( omako malo bolj solimo, ker krompir ni slan in če musaka ne bo dovolj slana, ne bo dobra ).
 V pekač najprej narežemo eno plast krompirjevih kolobarjev debeline 0,5 cm. Nato dodamo polovico mesne zmesi. In ves postopek še enkrat ponovimo. Na vrh pa ponovno narežemo krompir. Čez vse skupaj prelijemo zmes iz jajc in po vrhu potresemo še kakšno pest sira.Kakšno žličko preliva lahko polijemo še med plastmi.
    Vse skupaj položimo v pečico za 45-50  minut.


Golaž

1 kg govedine (bočnik)
1 kg čebule
4 stroki česna
0,5 dl olja
1 žlica moke
40 g paradižnikove mezge
30 g mlete rdeče paprike
2 dl vode
2 lovorjeva lista
1 žlička soli
2 ščepca mletega popra
Priprava
Goveje meso po potrebi očistimo, operemo, osušimo in narežemo na tri centimetre velike kocke. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine ali pa jo drobno sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo.
2 Na kuhalnik pristavimo večji lonec z oljem. Ko se olje segreje, v lonec stresemo čebulo in jo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo toliko časa, da postekleni in izloči sok. Ne sme se zažgati, ker je potem grenka! Ko čebula postekleni, dodamo česen in vse skupaj pražimo še toliko časa, da česen zadiši.
3 Prepraženo čebulo in česen poprašimo z moko in premešamo. Med stalnim mešanjem dodamo paradižnikovo mezgo in mleto rdečo papriko. V lonec stresemo kocke mesa in mešamo še toliko časa, da meso porjavi. Pazimo, da se meso ne prepeče. Zalijemo z vodo, dodamo lovorova lista, dobro premešamo in lonec pokrijemo s pokrovko. Po okusu solimo in popramo. Znižamo temperaturo in zelo počasi kuhamo še od dve do tri ure oziroma toliko časa, da se vsa čebula razpusti v omako, meso pa postane mehko in voljno. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine.
4 Pripravljeno jed serviramo v globoke krožnike in postrežemo z izbrano prilogo ali domačim kruhom.

Švicarski obed


Krompirjev narastek

Jajčni narastek

Čufti v paradiž. omaki


Njoki v smetanovo-sirovi omaki

Jagnjetina z marelicami

Piščanec v limoni in česnu

Zeliščni kotleti z orehovim maslom


No comments:

Post a Comment