Wednesday 5 February 2014

Ostalo


Omleta s paradižnikom in papriko

( 1 oseba) Nadev:1 papriko narežemo, 2 paradižnika olupimo (poparimo, da koža odstopi), odstranimo peške in ga narežemo. Raztopimo surovo maslo, dodamo papriko in paradižnik (lahko še 2 rezini kuhane šunke) in dušimo 10 min. Začinimo s soljo, poprom in zelišči (po želji); lahko tudi z gorgonzolo.


Smetanova polenta

1/4 l kisle smetane, 1/4 l bele moke 3 rumenjake , iz beljakov, katerim smo dodali ščepec soli, stepemo trd sneg. Maso stresemo na z maslom namazan serviet , zvežemo kot culo in damo v vrelo vodo, da se kuha 2o do 25 min. .(servirsmo k omakam ali kot samostojno)


Omleta: stepemo 2 jajci, posolimo in zlijemo v ponev, v kateri smo segreli maslo. Pečemo nekaj minut po obeh straneh; damo na krožnik in čez naložimo nadev.


Jurčki praženi

Narežemo eno čebulo, jo na olju rumeno zasteklenimo, na tanke rezine narezane gobice na njej popražimo cca. 20 min, na koncu solimo, popramo in dodamo 1/2 stroka česna, po želji peteršilj (podobno praženim jetrcem, le da ne zalivaš)


Pikantni šampinjoni

1 kg gobic 3/8 l /375ml je l5 šilc po o,25 l / vinskega kisa /Renče/
1/$ l vode
2 stroka česna
2-4 feferoni (pekoče)
l žlička soli
1/2 žl. Sladkorja
2 lovorjeva lista
2 žlice olivnega olja
sok 1 velike ali 2 manjših limon
Feferone očistimo pečka in narežemo na tanke rezine.Gobice operemo, po potrebi narežemo na manjše kose in povaljamo v limonovem soku. Kis, vodo, sol, sladkor, olje, lovor, feferonr dmo v posodo, v tekočino izstisnemo česenj ali dodamo drobno nasekljanega. Kuhamo 1 minuto. Vložimo v kozarčke in še vroče zapremo. Uporabne so po cca 2 tednih.


Konzerviran stročji fižol

1 kg fižola skuhaj v l l slani vodi. Zavri l dcl vinskega kisa z l veliko žlico sladkorja. Ko je prevrelo prevrelo, zlij na kuhan fižol v vodi in nato na hitro vse skupaj prevri in stresi vroče v kozarce ter takoj zapri.


Skutni cmoki s cimetom in sladkorjem



No comments:

Post a Comment