Wednesday 5 February 2014

Juhe

Česnova juha

( 6-8 velikih porcij)
2 glavi česna na drobno nasekljamo, ¾ do 1 kg paradižnika olupimo (poparimo, da koža odstopi), odstranimo peške in ga narežemo (rahlo zmiksamo). 250 g šampinjonov narežemo na tanke rezine. Na maslu dušimo česen, paradižnik in šampinjone (5 – 10 min); vmes mešamo; nato zalijemo z vodo (3 – 4 l) in vremo 10 min. Na kockice narezano kranjsko klobaso (ali nekaj prekajenega) v teflonski posodi zapečemo in skupaj s peteršiljem stresemo v juho. Začinimo s poprom in soljo. V hladilniku zdrži 3-4 dni. Ne zmrzuj (gobe).

Paradižnikova juha

( 6 – 8 porcij)
2 veliki čebuli nasekljamo in popražimo. ¾ do 1 kg paradižnika olupimo (poparimo, da koža odstopi), odstranimo peške in ga narežemo (rahlo zmiksamo); ga damo na čebulo in pražimo-dušimo 5 – 10 min (vmes mešamo). Na kockice narezano kranjsko klobaso (ali nekaj prekajenega) v teflonski posodi zapečemo in dodamo mešanici. Vse skupaj zalijemo z 3 - 4 l vode in dodamo 2 piksni koruze (1/2 kg); začinimo s poprom, soljo, origanom. V hladilniku zdrži 3-4 dni. Lahko zmrzneš.

Zelenjavna juha

2 veliki čebuli nasekljamo in popražimo. Dodamo narezano korenje in ga med stalnim mešanjem pražimo kakih 5 min, da se zmehča (lahko tudi dlje časa – pač toliko, da se čebula ne zažge). 2 paradižnika olupimo (poparimo, da koža odstopi), odstranimo peške in ga narežemo (rahlo zmiksamo) in ga damo na čebulo in korenje in pražimo-dušimo še kakih 5 min; nato vse skupaj zalijemo s 3 l vode, dodamo sol, petršilj in pustimo vreti kakih 20 min, nato dodamo grah iz vrečke ali iz piksne ( količina graha je po želji; 1-2 mali piksni) in pustimo vreti še 10 min.
Opcija je, da namesto graha uporabimo svež stročji fižol (por ali karfijolo), le da tega damo v vodo takoj, ko le ta zavre (konzerviran grah je že skuhan). V to juho dodamo skupaj s paradižnikom tudi 2-3 stroka drobno nasekljanega česna (velja samo v primeru, ko uporabiš fižol).
Za obe velja: v hladilniku zdrži 3-4 dni. Lahko zmrzneš.

Prežganka

Na olju popražiš pol čebule - nato vzameš ven
Na suho močno (rjavo) popražiš 1 žlico moke.
Zaliješ z vodo.
Dodaš prgišče kumine in zžvrkljano jajce, lahko tudi strok česna
ponudiš z limono

Cvetačna juha

20 dag cvetačnih cvetov, 1.5 l vode, sol, 2 žlici olja
4 žlice zdroba, petršilj

cvetačo operemo, razdelimo na cvetove, damo v lonec, zalijemo z vročo vodo, solimo in skuhamo
skoraj do mehkega. V kozici segrejemo olje in prepražimo pšenični zdrob. Ko rahlo zarumeni, ga
zalijemo z juho, Pustimo, da vre 5 minut, dosolimo, popopramo, primešamo petršilj.

Juha iz piščančjih kosti

2 korenčka - kocke iz zmrzovalnika
1 piščanca
1 - 2 koren peteršilja - naribanega
1/4 zelene - gomolj - kocke
1 zelena - steblo in listi nasekamo
1 majhen šopek peteršilja - nasekamo
1 kavna skodelica graha
1 pest naribane kaše ali vlivane iz enega jajca

NAVODILA ZA PRIPRAVO TO JUHO KUHAM, KO RABIM MESO BREZ KOSTI. (npr. paniranju, ...)
Piščančje kosti in hrbet prelijem z dovolj vode, solim, dodam zna popra, na kocke narezano zelenjavo: gomolj zelene, korenino peteršilja, korenček. Po 20. minutah dodam zamrznjeni grah (lahko tudi svežega). Po potrebi jušno kocko. Proti koncu dodam še list zelene, peteršilj in ribano kašo oz. vlivance ter kuham še 10 min. oz dokler niso testenine kuhane –( a ne razkuhane).
jaz

No comments:

Post a Comment