Wednesday 5 February 2014

Sladice


Rolada iz listnatega testa

DO 40 KOSOV
listnato testo
nariban sir
malo mleka
Listnato testo odtalimo in ga na pomokani deski razvaljamo. Premažemo ga z mlekom in potresemo z naribanim sirom. Ožje strani testa dvakrat prepognemo proti sredini in potem stisnemo vse skupaj. Dobili smo večkrat prepognjeno testo. Tega narežemo na 1,5 cm debele kolobarje, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 200 stopinjah 15 do 20 minut. Jaz sem dodala še malo parmezana, malenkost soli in popra ter na enem delu testa mleto papriko. Super odlično!
Jaz sem razvaljala na cca 3 mm in naredila rulado, pekla pa sem dobrih 15 minut v ventilacijski pečici na 180 stopinjah. Naslednjič bomo naredili več variant (paprika, čili...)

Slani rogljički

(delala sem iz 0,5 kg bele moke mercator, 20 g kvasa, 2,5 dl mleka; pekla sem 10,11 min na 155 nato še 2-3 min na ventilacijski, da se zapeče. Dobri nadevi: česen - več dat, slana riba, pršut (ata, camamber, pizza: poli, ketchup, sir - vec sira moram dat; olive, rio mare-tuna, sir feta, jošt, losos)


1 kg moke


5 - 7 dl toplega mleka (odvisno od moke)


40 g kvasa (1 zavitek)


1 velika žlica sladkorja


1 velika žlica soli


250 g stopljenega masla
šunka


sir - cca. 500 g (daleč najboljši je feta sir)


jajce za premaz


sezam in mak za posip


Naredimo kvasec (Kvasca ne rabiš delat, vzhajalo bo enako tudi, če samo vse sestavine skupaj zmešaš.)
in zamesimo sestavine. Testo razdelimo na 8 delov. Lahko ga pustimo vzhajati, dokler ne naraste vsaj za polovico.
Vsakega razvaljamo na krog velikosti krožnika. Razrežemo ga na osem enakih kosov. Na vsakega na širši del postavimo šunko in malo sira (skupaj cca. za eno majhno žličko) in ga zavijemo. Dobro namažemo s stepenim jajcem in posujemo s sezamom ali makom. Pečemo na pomaščenem pekaču okoli 10 minut, da zlato porumenijo.
Jaz navadno pečem pri 175°C 10 min, nato pa za 2 minuti še vklopim ventilator, da lepo porjavijo. Naj pa povem, da imam eno katastrofalno pečico, ki zahteva precej prilagajanja, tako da mami1 vzemi tole samo kot okvirno priporočilo...


Rogljički so enostavno in hitro narejeni in izgledajo krasno, ne glede na to, kako grdo jih zviješ. Najraje uporabljam feta sir (pazite, da ni preveč suh - mora biti maslen!), ker se navaden preveč stopi in uide iz rogljička. Navadno naredim pol doze samo s sirom in jih posujem s sezamom, drugo polovico pa s sirom in sesekljano šunko in posujem z makom (da se ločijo). Odlični so!
Če ni časa, se jih lahko naredi tudi iz listnatega testa. Včasih dam notri tudi košček hrenovke s sirom in šunko. (No, ja. Za žure podtaknem tudi kakšen zamašek iz plute.)


Kepo testa razdelimo na kepice, kepico testa razvaljamo v velikosti krožnika, ki ga razrežemo na šitiri dele in še enkrat na štiri. Dobiš osem delčkov. Nadev daš na širok del in ga rolaš proti sredini, proti ozkemu delu ter ga malo prepogneš, da dobi obliko rogljička.
Preizkusili, uspelo, pojedli še prej kot spekli (malo se hecam), ampak res so bili okusni! Edino kar bi pripomnila, morda je malo preveč tekočine - delala sem iz polovične količine torej sem na 1/2 kg moke dala 3,5 dcl mleka, in je bilo testo zelo redko in rahlo, tako da sem ga malo težje oblikovala. Je pa res, da sem točno po receptu delala, ker sem jih delala prvič, v bodoče bom že delala po občutku in zagotovo uspejo 100%. Hvala za recept!
Jaz sem glede na napisana mnenja za začetek dala najprej 5 dl mleka in zamešala, nato pa sem dodala samo še tri žlice, ker je bilo testo že dovolj mehko in lepo zgneteno. Tudi jaz sem jih naredila samo s 0,5 l mleka. Testo je krasno uspelo, ko so bili pečeni so kar sami prosili, da jih pojemo. So izredno mehki, rahli in okusni. Če bi bilo mogoče bi jih ocenila kar z desetko. Zelo priporočam.
Pa še ena pogrutavščina: polovico sem jih nadevala s feta sirom in šunko, polovico pa z mešanico delno stopljenega masla, stisnjenega česna, sesekljanega peteršilja in malce soli. Maslo tako ali tako med peko steče iz rogljičkov, kar jih na koncu naredi še bolj dobre, saj se v tekočini pečejo. Jaz sem uporabila 125g masla, 6 srednje velikih česnov in približno 15g peteršilja. Poželi so skoraj več pohvale kot tisti s sirom in šunko. Mnjamiiiiiiiiiii! :)
Moja finta v oblikovanju pa je ta, da trikotnik, medtem ko ga z desno zavijam, z levo roko konico malo nategnem, da jo lahko lepo "zatlačim" pod rogljiček, sicer se odprejo. Pa seveda trikotniki morajo biti čimbolj enako razrezani.
Jaz delam podobne rogljičke, samo da namesto masla dam olje. Napolnim pa jih tudi s tuninim nadevom: zmešam malo paradižnikove kaše ali kečapa, baziliko, origano, poper, sol in tuno iz konzerve, pa na tenko nariban sir za boljšo konsistenco. Včasih dam v nadev tudi malo stisnjenega česna.
Zelo dobri roglički, ki so lahko slani ali sladki. Za sladke dam na testo žlico marmelade ali nutele. Včasih jih nič ne polnim ampak samo po vrhu pomažem z maslom in potresem z naribanim sirom ali semeni. Včasih pa jih polnim z nadevi kot so opisani zgoraj.
Polnila sem jih s česnovim skutnim namazom,s sirom in marmelado.
Potem sem jih naredila iz polnozrnate moke in so bili tudi odlični.
Naredi poljubne kepice, ko bo razvaljano naj bo približno 25 cm premera. Če bo premer manjši bodo rogljički manjši oz. premer večji, bodo rogljički večji.
kečapom, šunko in sirom, posula sem s sezamom
Če boš delala po receptu ,nimaš kaj falit...samo pečt jih ne smeš predolgo,ker potem testo rata trdo in suho
Nekaj sem jih polnila tudi s kremnim sirom (Hoferjeva Filadelfija) zmešanim z drobno sesekljanimi črnimi olivami. Njam!
Aja velika napaka,vec jih bo s česnovim nadevom naslednjic!!
Delam po podobnem receptu, le da namesto margarine uporabim olje. To so najboljši prigrizki na raznih praznovanjih...vedno, ko jih spečem, padajo same pohvale :). Ponavadi jih napolnim s skuto, včeraj sem jih pa prvič naredila s feto in so bili odlični, tako, da v bodoče je boljše in bolj enostavno s feto. Ocena je pa čista petica!


Zasavska gibanica


Cesarski praženec v pečici
1 skodela moke 1 žlička pecilnega praška 1 žlička soli 2 jajčna rumenjaka 1 skodela mleka 2 jajčna beljaka 3 žlice masla ali olja
V presejano moko vmešaj sol in pecilni prašek. Dodaj dobro stolčena rumenjaka in mleko ter dobro premešaj. Zmešaj dobro in vmešaj trdo stepena jajčna beljaka. Stopi maslo v ponvi in vlij vanj tekoče testo. Ko se začne na dnu strjevati, obrni palačinko in jo prereži. Nadaljuj z obračanjem in rezanjem, dokler ne dobiš zapečene kosme. Pred postrežbo posuj s sladkorjem v prahu. Lahko dodaš stopljeno čokolado ali razredčeno marmelado.


Jaz pa dodam še naribano limonino lupinico in maskarpone, pa 4 jajca uporabim (za 3-4 osebe, tudi dve zelo lačni). Bogato, vendar za vse prste polizat! Jaz pa pečem v pečici na pribl. 180 st.C.
20 do 30 min
Zala, jaz naredim maso iz cca 1 l mleka, 3 rumenjakov, moke (po občutku), soli, malo sladkorja in snega iz beljakov. Na koncu, ko je masa v bistvu že pripravljena, dodam cca 1/4 kg skute, ki jo kar z kuhalnico dobro vmešam. Če je masa pregosta, dodam še mleko. Pa dober tek! Jaz potresem čez čisto malo sladkorja in veliiiiko limone. Dokaj hitro in nasitno. Sestra pa zadnje čase pripravlja palačinke z rižem - v maso doda kuhan riž in so zeloooo dobre!
Poiskusi na ta način! Pšenični zdrob namakaj pol ure v osoljenem mlačnem mleku v katero si razžvkljal dva rumenjaka in malo pecilnega praška ter ščepec soli. Istočasno namoči dve do tri jedilne žlice rozin. Iz beljaka stepi trd sneg in ga skupaj z rozinami vmešaj tik pred pečenjem v maso, ki mora biti delno tekoča, ne premehka. V ne prenizko ponev na segreto olje vlivaj maso, da se enakomerno razleze. Peči ne ne preveliki vročini, da se ne naredidi črna škorja, temveč zlato rumena. Obrni, pusti peči še na tej strani nekaj minut. Nato z dvema vilicama raztrgaj v manjše koščke in še malo popeči. V spodnještajerskem žargonu se ta način praženca-šmorna imenuje "Prezel šterc". Napisal sem fonetično, po naše bi rekli drobljeni (drobtinasti) žganci. To je v eno roko bi rekel skoraj slaščičarski praženec. Na plemenitost te jedi se prilega marelišni kompot ali pa džem, jaz ima raje trdo kuhano slivovo marmelado zaradi prijetne kisline, Čehi pravijo "povil" marmelada.

Biskvit s slivami

Biskvit:
3 jajca
20 dag sladkorja
6 žlic olja
1 vanilijev sladkor
30 dag moke
1 pecilni prašek
10 žlic mleka (po potrebi)


Lahko pa dodamo tudi:
250 g pasirane skute
ali
1 navaden jogurt


Nadev:
slive, narezane na koščke
sladkor
cimet


pecemo 20-30 min na 180 (dam v tisti črn pekač; sestavine x 2)
Jajca, sladkor in vanilijev sladkor penasto stepemo, dodamo olje, pecilni prašek in moko.
Masa pride malo bolj gosta, zato mleko dodamo po potrebi.
Slive narežemo na košče, dodamo sladkor in cimet ter pustimo, da se malo prepojijo...
Maso vlijemo v pomaščen in pomokan pekač, nato jo obložimo s slivami in jih malo potlačimo v maso.
Pečemo tako dolgo, da dobi biskvit lepo barvo.
Jaz tudi naredim tako kot je že omenila zonja, da dam sadje na dno pekača in potem testo, se mi zdi bolj sočno. Najprej namažem pekač, ga potrosim s sladkorjem, nato polagam sadje in nato testo. Postreže se pa z sadjem na vrhu in je super okusno :)
Hitro narejeno, enostavno, okusno in nasitno. Skuto sem zamešala v testo, je vseeno lepo naraslo.
mateja.vidic: beljakov sploh ne ločimo od rumenjakov - stepamo cela jajca. Jaz jih pri biskvitih, kjer sta zraven olje in pecilni, nikoli ne ločujem, tudi pri tortah ne.

Vanilijeva krema

Sestavine za 6 oseb (za oseb(e))
500 ml sladke smetane
1 vanilijev strok
4 rumenjaki
55 g sladkorja


1 žlica koruznega škroba


Priprava
Sestavine zadoščajo za pripravo 500 ml kreme.


1 Na kuhalnik pristavimo kozico s sladko smetano in jo na zmerni temperaturi počasi zavremo. Strok vanilije prerežemo na pol in z noževo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom dodamo v kozico. Takoj ko smetana zavre, kozico odstavimo in odstranimo vanilijev strok.
2 Rumenjake, sladkor in koruzni škrob v skledi z električnim mešalnikom mešamo 3 do 4 minute, da nastane gosta, penasta zmes.
3 Med nenehnim mešanjem v tankem curku v jajčno zmes počasi prilijemo še vročo smetano.
4 Jajčno zmes prelijemo nazaj v kozico in kuhamo še toliko časa, da se krema zgosti (približno 2 do 3 minute) -če s prstom potegnemo po žlici, mora ostati vidna sled. Medtem nenehno mešamo z leseno kuhalnico.
5 Kremo takoj odstavimo in prelijemo v mrzlo skledo. Skledo tesno pokrijemo, da med hlajenjem ne bi na omaki nastala kožica.


Dodatni nasveti
Kreme ne smemo predolgo kuhati, da ne razvodeni.
Namesto smetane lahko uporabimo mleko.
Kremo lahko pripravimo tudi brez dodatka koruznega škroba. V tem primeru na 500 ml tekočine uporabimo 5 rumenjakov.

Kokosove rezine

testo
4 dl moke
2 dl sladkorja
2 dl olja
2 dl mleka
4 jajca
2 žlici kakava
1 pecilni prašek
nadev
1 l mleka
8 žlic sladkorja
100 g kokosove moke
7 žlic pšeničnega zdroba


posip
sladkor v prahu
Moko pred pripravo testa presejemo, da postane zračnejša oziroma rahlejša, in da se enakomerno zmeša s pecilnim praškom. Kokosova moka dobi izrazitejši okus, če jo v suhi ponvi svetlo prepražimo.
priprava
■ Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko.
■ Pečico segrejemo na 180 °C.
■ Testo. Vse sestavine gladko umešamo; moko pred tem presejemo skupaj s kakavom in pecilnim praškom.
■ Pol testa nalijemo v pekač, tega pa za 10 minut položimo v segreto pečico.
■ Nadev. Mleko pristavimo in zavremo.
■ V vrelo mleko med mešanjem vsujemo sladkor in zdrob. Ko se začne zgoščevati, primešamo kokosovo moko. Odstavimo.
■ Temperaturo v pečici povišamo na 220 °C.
■ Zapečeno testo prelijemo z nadevom.
■ Po nadevu nalijemo preostalo testo. Spečemo v pečici.
■ Pečeno sladico vzamemo iz pečice in ohladimo.
serviranje
Ohlajeno sladico potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na čokoladne kokosove rezine.
izboljšanje
Moka, ki stoji po skladiščih in trgovinah, zaradi oksidacije izgublja okus in kakovost. V domačem mlin(čk)u povsem sveže mleta moka ima izrazito polnejša okus in vonj.
triki
Kokosova moka dobi izrazitejši okus, če jo v suhi ponvi svetlo prepražimo.


Irenin češnjev kolač

POGREZNJEN CESNJEV KOLAC za model premera 26 cm
300g cesenj


5 rumenjakov
180 g sladkorja
80 g zmehcanega masla
180 g moke
½ vrecke pecilnega praska
5 beljakov
zmleti sladkor


Cesnjam odsatranimo koscice. Namazemo model in ga poprasimo z moko. Pecico vkljucimo na 200 oC. Rumenjake in pol sladkorja ter maslo penasto umesamo. Polagoma dodajamo moko, ki smo jo presejali skupaj s pecilnim praskom, in jo zamesamo v zmes rumenjakov in sladkorja. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v sneg in jih rahlo zamesamo v testo. Testo vlijemo v model, poravnamo in po vrhu porazdelimo cesnje ki jih z rocajem kuhalnice rahlo potopimo v testo. Kolac pecemo na drugi visini od spodaj 50-60 minut. Nato ga ohladimo na resetki in posujemo s sladkornim prahom.


Mimogrede - jaz obicajno kolicino sestavin malo povecam (6 jajc, 200 g sladkorja in moke, 100 g masla) Pecenje pa traja od 30-45 minut, 50-60 min (vsaj v moji pecici) je too much.

Kokosova potica



Torta iz skute

1 kg skute
4 jajca
12 dkg margarine
25 dkg sladkorja
1 vanilij sladkor
sok 1 limone
10 dkg rozin
6 žlic pšeničnega zdroba
1 pecilni prašek
maščobo in sladkor penasto vmešamo. Dodamo skuto, ki smo jo pretlačili in rahlo vmešali z rumenjaki. Primešamo vanilij sladkor, rozine, limonin sok, pecilni prašek in nazadnje še sneg iz beljakov.
Damo v dobro pomaščen model in pečemo 1 uro.


Marmeladni žepki

½ kg ostre moke tip 500
250 g margarine
1 pecilni
1 kisla ali sladka smetana
ščepec soli


marmelada - višnjeva
sladkor v prahu


Moki dodaš pecilni prašek, nato margarino, smetano; vse skupaj zgneteš, pustiš 30 min počivat; razvaljaš, izrežeš kroge, namažeš z marmelado (1/2 žličke), prepogneš, z vilico stisneš; pečeš na 180 st. C. Še vroče povaljaš v sladkorju v prahu in vanilii.


SACHER TORTA


6 jajc, 160 g masla (marg.) 175 g jedilne čokolade 16o g sladkorja v prahu 1 vanili sladkor vmešaj v moko ˝ 1/2 žličke pecilnega praška vmešanega v 16o g moke
marelična marmelada čokoladna glazura: 125 g na koščke zrezane jedil. čokolade,3 žlice vroče vode
Deni grobo sesekljano čokolade v skledo nad soparo,da se raztopi, pazi, da ni prevroče. Posebej penasto vmešaj maslo in ga dodaj čokoladi. postopoma v maso vmešaj 8o g sladkorja, nato postopoma še 6 rumenjakov. Iz 6 beljakov stepi trd sneg (ščepec soli) in na koncu dodaj ostali sladkor (8o g). V maso narahlo vmešaj sneg in končno previdno vmešaj presejano moko. Napolni namazan in pomokan tortni model (ali na peki papir) in peci pri 175 do 18o °C cca 45 do 5o min. Ohlajeno torto prereži po sredini, premaži z marelično marmelado, sestavi, premaži celo torto z marmelado in oblij s čokoladno glazuro. Deni v lonček nad soparo zrezano čokolado, vročo vodo, da se raztopi čokolada, na koncu dodaj maslo. S tem prelij torto .


Skutina torta (z ananasom)

Podlaga: 125 g moke
četrt čajne žličke pecilnega praška
5o g sladkorja v prahu
1 rumenjak
75 g masla ( marg)
ščepec soli
Zgneti v test o in pusti nekaj časa počivati na hladnem.
Krema: Pol kg skute ( n.pr. sirarske)
15o g do 2oo g sladkorja ( z ozirom na kislost skute)
1 vanili sladkor
1 doza ananas kompota
sok male pomaranče in limone
6 listov ali 1 vrečka / lo g/ mlete želatine
0,25 l tolčene smetane
Moko in ostalo zgneti v testo, ki naj nekaj časa počiva na hladnem. Tortni model (dno) obloži s peki papirjem, testo razporedi po dnu, pri kraju ga malo dvigni, večkrat prešpikaj in peci 12 min pri 2oo C. Ohladi in malo s čopičem navlaži s ananas sokom ali citro sokom.
Zmiksano skuto zmešaj z 1/l6 l ananas sokom, sladkorjem, vanili sl. ŽElatino razpusti v 5 do 6 žlicami mrzle vode / glej navodilo na vrečki/ in pusti lo minut.Limonov, pomarančni in ananas
sok ( 1/ 16 l) segrej ( ne sme zavreti) vlij v razpuščeno želatino in hitro dobro premešaj, da se želatina čisto raztopi.Vmešaj v skuto in kon čno narahlo vmešaj še tolčeno smetano..
Ananas razreži na male koščke, dobro odcedi in vmešaj v kremo. Nekaj koscev prihrani za okrasitev torte. Maso stresi v obložen tortni model, okrasi dokončno torto in postavi v hladilnik najmanj za 2 uri.


Skutina torta z mandeljni

Podlaga za torto.
Krema: Pol kg skute, l5o g sladkorja, l vanili sl., sok pol limone in pomaranče, 6 listov (ali vrečko želatine lo g) 1/16 l belega vina, 7o g grobo mletih mandeljnov, pest mandeljnovih lističev za okrasitev torte.Zmiksano skuto zmešaj s sladkorjem, vanili s., citro sokom, želatino razpusti ( glej zgoraj), segrej vino in dobro zmešaj z razstopljeno želatino in to v kremo. Vmešaj mlete mandeljne in stresi v obložen tortni model na tortino podlago. Potresi po vrhu z mandeljnovimi lističi in postavi v hladilnik, najmanj za 2 uri.



Sladoled( ledena krema)

2 jajci
2 žlici sladkorja
1 vanili sl.
0.25 l tolčene smetane ali šlag kreme, šlag pene
Jajca s sladkorjem penasto stepamo nad soparo, da dobro naraste, odstavimo in stepamo dalje do ohladitve (da je hitreje postavimo v mrzlo vodo) in neprestano stepamo. V to kmaso narahlo vmešamo tolčeno smetano, stresemo v model in postavimo v hladilnik, da zmrzne ( več kot 2 uri)
Isti masi ( glej zgoraj) lahko dodamo: zmiksane jagode, borovnice ali drugo sadje mlete lešnike žlico instant kave žlico čokolade
2) ZAvri 1 dcl vode s 5 žlicami sladkorja in ohladi. Dodaj sok 2 limon (srednje velikih) in 0.25 dcl tolčene smetane ( šlag kreme, pene ..), stresi v model in postavi v hladilnik za pol ure.Čez pol ure maso premešaj in postavi nazaj v hladilnik, da se čisto strdi.
3) 2 dcj sadnega soka osladimo s 4 žlicami sladkorja in primešamo 0.25 l tolčene smetane ( šlag kreme, pene ..)zlijemo v posodo in postavimo v hladilnik. Čez pol ure maso premešamo in postavimo nazaj v hladilnik, da se strdi.


Jabolčna torta

Mešaj 10 dkg masla (marg), dodaj 10 dkg sladkorja, ščep soli, 2 celi jajci in mešaj toliko časa, da se sladkor raztopi. (vzemi sl. v prahu -opomba). Nato primešaj 20 dkg moke z 2 čajnima žličkama pecilnega p.. Testo stresi v namazan tortni model in ga ob ododu zvišaj.. Testo naj bo visoko ob obodu, da se nadev ne bo prijel oboda. Nadev: zmešaj 10 dkg masla (marg.), 10dkg sladkorja, 3 rumenjake ali 3 cela jajca.Ko je dovolj kremasto narahlo primešaj 7,5 dkg kokosove moke. Olupi 0.75 kg jabolk, zmešanimi s 3 jedilnimi žlicami limonovega soka.Vse skupaj narahlo primešaj kokosovi masi (in sneg, če si preje vzela samo rumenjake)-nadevaj v model, deni v ogreto pečico 175- 2oo C in peci 6o-7o minut.


Rezine - ( domači prijatelj)

5o dkg moke
6 jajc
4o dkg sladkorja v prahu
pest zrezanih orehov
vanili sladkor
lahko dodaš na kocke zrezano jedilno čokolado
10 dkg rozin ( lahko v rumu namočenih
Penasto vmešaj jajca, sladkor, narahlo presejano moko, nato orehe, čokolado in rozine.
Stresi v namazan, pomokan model ( pekip.)in peci pri 15oo-160 C pol ure do 4o min. Še toplo razreži na tanke rezine.
Polovična masa zadostuje za model 32 cm x 24 cm.


Kokosovi hlebčki

20 dkg kokosove moke
20 dkg sladkorja v prahu
25 dkg masla ( marg.)
6o dkg moke
Iz margarine, sladkorja, kokosa z dodajanjem moke, zgneti testo, razdeli na 2 dela in pusti počivati na hladnem 1 uro. Nato napravi 2 klobasi in nareži na kolobarčke (kakor za cmoke), jih splošči in peci na namazani plošči, da postanejo zlato rumeni.


Kokosovi kifeljčki

14 dkg marg (masla)
14 dkg sladkorja
38 dkg moke
10 do 13 dkg kokosove moke
2 rumenjaka
1 vanili s.
pol čaj. žličke pecilnega.
Zgneti v testo, oblikuj rogljiče, zlatorumeno zapeci in povaljaj v sladkorni moki.


Beljakove rezine

Biskvitni model
6 beljakov
20 dkg sladkorja v prahu
10 dkg moke pomešane z zvrhano čajno žličko pecilnega p.
1.25 dcl olja
l vanili sl., limonova lupina
pest v rumu namočenih rozin ( ali drugega suhega sadja)
4 dkg sesekljanih orehov
2 rebri jedilne čokolade ( 5 dkg)
V trd sneg vmešaj z mešalcem sladkor, dodajaj počasi olje, narahlo s kuhalnico vmešaj moko, dodajaj orehe, čokolado rozine.Stresi v piomazan in pomokan model ali pekip., postavi v ogreto do 2oo C pečico, peci, po 20 min znižaj temperaturo na 190 C in peci ¾ ure. Če je kasneje premočno, pokrij s folijo. Ohlajeno lahko obliješ s čokoladno glazuro ali prerežeš in namažeš z marmelado.


Makove kocke ali reziine

V skledi penasto umešaj:


18 dkg (12) dkg margarine (masla), dodaš 50 (34) dkg sladkorja in 3(2) cela jajca, malo limonove lupine.V maso polagoma vmešaj 25 (20) dkg zmletega maka, malo cimeta in ruma. V to zmes presej 38 (25) dkg moke pomešane s 1 in pol (1 ) pecilnim praškom in 4 in pol( 3 dcl) dcl mleka. Zmes peci v dobro namazanem in pomokanem modelu (pekip) najprej pri 175 C, nato 2oo C 40 do 5o min oz. slabo uro. Toplo posuj s sladkorjem v prahu in mrzlo razreži.


Rezine ali kocke

1 jogurt kozarec pšeničnega zdroba prelij s 1 jog. koz. mrzlega mleka, dobro premešaj in pusti pol ure, da se zdrob napoji.Zmiksaj 3/4 jog-koz. olja s l jog.koz. sladkorja, l celim jajcem, s 3 vel. žlicami kakaa, 1 jog. kozar. zmletih orehov (lešnikov, mandelj.) 1 vanili slad., 1 vel žlico moke pomešane s 1 pecilnim praškom, 4 velika- na repo narezana ( ali do 7 malih) jabolka in l veliko žlico ruma.. Vse to narahlo dobro premešano maso stresi v namazan, pomokan model (pekip.), postavi v ogreto 200 C pečico in peči pol ure in ne odpiraj pečice. PEčeno pusti v modelu, da se dobro ohladi in ohlajeno prelij s:
6 žlicami sladkorja, 6 žlic mleka, 6 žlic masla, 100 g jedilne čokolade ( vse skupaj stopi nad soparo) in prelij pečeno v modelu ter počakaj, da se preliv ohladi in strdi.
Ko serviraš, sproti reži v modelu na kocke ali rezine.


Premajhna skleda (nepečeno)

Pribl. 15 otr. piškotov ( 1 škatlja in še malo) pomakaj v mleko z rumom. Pokladaj jih v skledo navskrižno pribl. 2 vrsti.Penasto vmešaj 10 dkg sur. masla, 2 rumenjaka in sladkorja po okusu - pribl. 2 vel žlici..Primešaj 10 do 15 dkg mletih mandeljev ( z olupki). Piškote dobro premaži z marmelado ali džemom (marelice ali pod,).Na to poravnaj zgorja umešano maso in deni čez noč v hladilnik. Pred uporabo nadevaj po vrhu tolčeno smetano.


Sladka salama

Zdrobi ne neprevelike košče 40 dkg keksov (petit beure).
Penasto umešamo: 20 skg sur. masla ( mrg) z 20 dkg sladkorja v prahu, 2 celi jajci ( nad soparo) ,dodamo 3 dkg kakaa, 1 skodelico močne črne kave, 5 dkg z rumom namočenih rozin, 3 do 5 dkg grobo zrezane jedil čokolade. V to maso narhlo vmešamo zdrob. kekse, dodamo lahko seseklj. orehe, lešnike ali mandeljne, na kocke zrezane žele bonbone. Pargament ali peki papir dobro posujemo s sladkorno moko, na to stresemo maso in oblikujemo salamo. Postavimo v hladilnik, da se dobro strdi.Namesto kave lahko poškropimo s sadnim sokom, malo lim. sokom .


Kokosove rezine

Zgneti v testo: 24 dkg marg.-masla
12 " sladkorja
48 " moke s 1 pecilnim praškom
3 rumenjake in malo soli
Nadev: 10 do 15 dkg kokosove moke
10 do 12 " sladkorja
2 žlici ruma
trd sneg 3 beljakov - osladkan
skodelico marelične marmelade pomešane s sokom limone.
Testo razporedimo po namaščenem, pomokanem modelu , pri kraju zavihamo navzgor in pomažemo z marelično- lim. marmelado. Na to razporedimo nadev in pečemoo v na 2oo C o greti pečici do pol ure. Še vroče razrežemo na rezine ali kocke.

Skutino pecivo

Testo. 200g moke pomešane s pol pecilnega pr.
2oo g sladkorja
25og masla - marg.
2 celi jajci - zgnetemo v testo in pustimo na hladnem počivati
Nadev: Pol kg skute
200 g sladkorja
1 vanili
4 cela jajca - penasto umešano
Na razporejeno testo v namaščenem in pomokanem modelu ( pekip.) razporedimo nadev in pečemo v srednje ogreti pečici 3/4 ure do 1 uro-


Skutina krema

40 dkg skute
12 dkg sladkorja v prahu
l limona
1 jogurt in 2 žlici kisle smetane
ščepec soli
1/8 l sladke smetane
3 kiviji
2 pomaranči ali mandarini, 1 hruška, pest jagod ali grozdja
Skuto, lim. sok in sladkor zmešamo.Pridenemo še jogurt, sol, kislo smetano. Nazadnje rahlo vmešamo tolčeno smetano. Sadje olupimo in narežemo na ploščice ali krhlje. Grozdje lahko razpolovimo, očistimo pečk. Sadje naložimo v skledo ali kozarce in nabrizgamo skutino kremo, okrasimo z najlepšimi rezinamo sadja.


Sladka salama iz oblatov (nepečeno)

Penasto umešaj: 15 dkg masla - marg.
15 " sladkorja
15 " zdrobljenih navadnih keksov
12 " zmehčane čokolade
2 celi jajci in 1 vanili sladkor
Maso poravnaj na zobčasto stran ovlaženih oblatov in do konca namaži.Zvij po dolžini oblat in zavij v folijo, daj na deski v hladilnik za 24 ur. Nareži na cca 5-6 mm široke rezine. V folji drži do 14 dni.


Jogurtovo pecivo

1 jogurt kozare c jogurta
1 " " sladkorja
1/3 " " olja
2 " " moke pomešane s 1 pecilnim p.
2- 3 cela jajca
1 vanili sladkor
Vse skupaj postopoma zmešamo in stresemo v namazan-pomokan(pekip) model in pečemo v preje ogreti pečici pri 175 C, nato pri 200 C pribl. 3/4 ure.
Masi lahko dodamo: 3 žlice kakaa (pri tem malo več olj) , ali 1/8 kg mlete čokolade, ali rozine, ali zlete lešnike, orehe, mandeljne, kokos moko, lahko se pecivo prereže in namaže z marmelado, kremo. Vmeša se lahko sesekljan pehtran. Gornja masa zadostuje za model 18 cm x 25 cm.


Pita

Testo :
margarina
2 jajci
2o žlic mleka
16o gr sladkorja
2 pecilna praška
7o dkg moke
ščep soli
Zmešaš z rokami v testo, ki ga razdeliš na dva dela.Položiš na pomaščen model, nadevaš prvo polovico z nadevom:
Cca 2 kg jabolk olupi in nareži oz. Naribaj)
rozine namočene rumu
cimet
limonova lupinica
vanili sladkor
temu nadevu lahko vmešaš kokosovo moko ali mlete orehe
Z drugo polovico testa pokriješ, zgornjo plast prepikaj z vilico in peci v srednje vroči pečici l uro.



Čokoladni kolač

12 dkg margarine
4 rumenjake
lo dkg mlete čokolade
l5 dkg sladkorja
18 dkg moke pomešane z zličko pecilnega praška
4 beljake stepi z 2 žlicama vode v trd sneg
Maso stresi v namaščen pomokan model, daj v hladno pečico in peci v srednji vročini pribl. 1 uro.


Rezine

V trd sneg 3 beljakov vmešaj l4 dkg mandeljev , l4 dkg sladkorja. Napravi kupčke in (peci) suši v ogreti pečici.


Češka češnjeva torta

Mešaj.


8 dkg surovega masla ( marg.). l4 dkg sladkorja, 4 rumenjake, lupinico pol limone., prilij četr litra mrzlega mleka . Prideni trd sneg 4 beljakov, 1 žlico ruma , 28 dkg moke, 1 kavno žličko sode ali 1 pecilni prašek. Zmešano v moko, 2 dkg mletih orehov. Ko je vse narahlo vmešano v testo, stresi maso v pomazan tortni model, obloži z razkoščičenimi češnjami in peci v srednje vroči pečici 1 uro. Pečeno potresi s sladkorjem in serviraj toplo ali ohlajeno.


Lešnikova torta

Testo. 3oo gr mletih lešnikov, vanili sladkor, naribana lupina l limone, 1 jedilna Žlica kakaa, 1 čajna žlička instnt kave, 8 jajc, 25o gr sladkorja v prahu.
Drobno mlete lešnike, limin. l imonovo lupini , kakao, kavo narahlo zmešaj. Rumenjake in sladkor mešaj s el. Mešalcem 7-8 minut, da postane belo kremasta masa, beljake s ščepcem soli stepi v trd sneg in narahlo vmešaj s lešniki v rumenjakovo kremo.Stresi v namaščen z moko potresen tortni model pr. 24 cm. i n peci v preje ogreti pečici na l75 o C 1 uro.
Pečeno obliješ z limonovim ledom iz 2oo gr sladkorja v prahu in sokom pol limone.
Lahko jo obliješ tudi s čokoladno glazuro.


Lešnikova torta

5 jajc, l75 gr sladkorja, l čajno žličko cimeta, 2oo gr drobno mletih lešnikov, 2 zvrhane jedil. ž lice moke, pomešanez 2 čajnima žličkama pecilnega praška.
Jajca, sladkor in cimet penasto vmešamo, dodamo lešnike in moko, pomešano s pecilnim p. Stresemo v namaščen in pomokan model in pečemo pri l8o o C 55 min.
Ohlajeno torto obložimo z mandarinimi krhlji, za to potrebujemo l dozo mandarininefa kompot. Krhlje mandarin s sokom in dodamo sladkor, kuhamo 5 minut. Mandarine nadevamo na torto in s sirupom poškropimo, ter okrasimo še s tolčeno smetano.


Kokosove rezine

6 jajc, 25 dkg sladkorja v prahu, 25 dkg kokosove moke, l jed. Žlico bele moke
Penasto vmešamo.
4 rumenjake, 2 celi jajci, sladkor, primešamo narahlo trd sneg 4 beljakov , belo in kokos moko. Na peki papir razporedimo za prst visoko testo , ga prešpikamo in pri l5o oC - l75 oC zlatorumeno zapečemo. Ohlajeno razrežemo na 2-3 dele . namažemo z marmelado, sestavimo in oblijemo s čokoladno glazuro.


Marelični obročki

Na deski zgneti l2o gr sladkorja v prahu, 25o gr sur. masla ali marg., linmonov, lupinico in l rumenjak ter končno 4oogr moke. Testo postavi za nekaj časa na hladno. Razvljaj ne pretanko, izreži okrogle oblike kekse iz polovice testa, iz druge polovice izreži kekse v katerih je v sredini izrezan krogec, da so obročki, peci v srednje vroči pečici, da postanejo zlatorumeni. Tople povaljaj v sladkorni moki. Ohlajenim nadevaj z žličko segreto marelično marmelado in pokrij s keksi-obročki /LINŠKI/.


Biskvit s sadjem

4 cela jajca, 25 dkg moke, 25 dkg sladkorja, l dcl olja, l dcl mlačne vode, l pecilni p. , l vanili sladk.V se postopoma narahlo vmešaj, stresi v pekač in peci pri 2oo oC 35 – 4o min.


kasneje pokrij s folio, da se preveč ne zapeče. Predno daš v pečico , obloži s poljubnim sadjem (maline, jagode, borovnice, češnje, marelice, jabolka, breskve )


Torta iz skute

1 kg skute /sirarske/, 4 jajca, l2 dkg margarine, 25 dkg sladkorja, l vnili s., sok l limone, lo dkg rozin, 6 žlič pšrničnega zdroba, l pecilni pr.
Maščobo, sladkor penasto vmešamo. Dodamo pretlačeno skuto, ki smo ji rahlo vmešali rumenjake.
Primešamo vanili s., rozine, limonov sok, pecilni p. in nazadnje trd sneg iz beljakov.
Damo v dobro pomaščen model in pečemo l uro.


Krhko testo za pite

7 dkg sladkorja
l4 dkg masla - marg.
2l dkg moke
l rumenjak in malo soli /če vzameš dvojno količino – l4, 28 oz. 25 masla, 42 moke ter l rumenjak in l celo jajce/
Zgneti v voljno testo, pol ure počiva na hladnem. Razporedi pribl. 2/3 testa po pekaču, namaži s poljubno marmelado, ali obloži s kosi marelic oz. p oljubnega sadja.Iz ostalega testa napravi čez mrežo. Lahko pa razdeliš testo na 2 polovici in čez prvo prekriješ, pri tem vrhnje testo prešpikaš.


Skutin lešnikov kolač

1o dkg s. masla – margarine
1o dkg sladkorja v prahu
l vanili sladkor
4 rumenjak
1o dkg pretlačene skute
lo dkg mletih lešnikov
limonovo lupinico
sneg iz 4 beljakov
4 dkg moke zmešane s ½ čajne žličke pecilnega p.
8 dkg marel. Marmelade
Za glazuro: 1o dkg jedilne čokolade in 7 dkg masla – marg.
Maslopensto vmešamo s polovico sladkorja in postopoma dodajamo rumenjake . nato pridamo vanili Slad., skuto, lim.l., beljake stepemo z ostlim sladkorjem v trd sneg in ga narahlo vmešamo v maso.
Moko s pecilnim praškom vmešamo v lešnike in vmešamo v maso.
Polkrožni dolgi model obložimo s peki papirjem, napolnimo z maso in pečemo pri l8o o C pribl. 5o minut.Pečeno ohladimo in odstranimo iz papirja. Kolač namažemo z marmelado in oblijemo s čokoladno glazuro. Čokolado stopimo z maslom pri 4o o C , malo ohladimo in oblijemo pečeno.


Kremšnite na način Ane Pribakovič

krema: 1 liter mleka
6 jajc
30 dkg sladkorja
3 vanilin sladkorje
rum
15 dkg ostre moke
2 sladki smetani
listnato testo(1/2 zavitka)
5 dkg olja
ENERGIJSKA VREDNOST = 437,5 kcal na en kos (ce razrezemo na 12 kremsnit)
POSTOPEK
6 rumenjakov, sladkor, vanilin sladkor in rum penasto umesamo. Nato dodamo ostro moko. Gladko maso vmesamo v vrelo mleko in kuhamo na majhnem ognju 10-20 minut (beri kolikor dolgo se da, da se vse skupaj ne zacne smoditi). Ohladimo. V ohlajeno maso vmesamo stepene beljake (sneg).
Listnato testo razvaljamo in specemo. Pred peko ga veckrat prebodemo z vilico, da se ne napihne. Pazimo, da ne porjavi. V primerno posodo polozimo peceno testo. Testo pokrijemo s kremo in nato se s stepeno sladko smetano. (namig: testo na dnu lahko razrezemo, se preden damo na vrh kremo in smetano) Pokrijemo se z drugo polovico testa in posipamo s sladkorjem v prahu. Dober tek!


Kokosovo rezine

Testo:
(jogurtovi lončki ali 2 dl)
2 jajci
1 lonček sladkorja (polovico)
1/2 lončka mleka
1/2 lončka olja (1/4)
1 lonček moke
1/2 pecilnega praška
2 žlici kakava


Krema:
1/2 litra mleka
1 lonček sladkorja (polovico)
5 žlic gresa (ravne, ne zvrhane žlice)
100 g kokosove moke


čokoladna glazura (Glazuro sem naredila tako, kot je enkrat v forumu nekdo svetoval: 1 dcl sladke smetane, 10 dag jedilne čokolade in 1 žlička margarine - pa v mikrovalovko. Na koncu sem kar nekaj časa mešala, da se je vse skupaj premešalo, nato polila. Odlično! LP Dušanka)
Postopek
Zmešamo jajca in sladkor, nato še ostale sestavine. Polovico testa vlijemo v naoljen manjši pekač (pribl. 20 x 30 cm - moj mali rdeči pekač pride ravno skoraj do vrha, ko je pečeno po osnovnem receptu; če pa daš vso kremo povrhu, potem pride na polovico višine pekača) in pečemo na 170 stopinjah (ventilatorska pečica, moj termostat - dovolj 150 stopinj)) 10 minut. Medtem zavremo mleko, dodamo sladkor in gres (lahko tudi malo ruma). Kuhamo par minut, da se zgosti, nato dodamo kokos. To polijemo po pečenem testu, na to pa še drugo polovico (še nepečenega) testa. Pečemo še 20 minut(oziroma dokler ni pečeno, odvisno od pečice) ter polijemo s čokoladno glazuro.

Kokosovo pecivo

Razpokančki

Sestavine:
250 g kokosove moke (gre z 200 g in 50 g mandljev)
120 g čokolade v prahu (sem dala 1 žličko kakava zraven)
100 g zmletih orehov
250 g sladkorja v prahu (samo 200)
3 jajca
sladkor v prahu za "posip"


Postopek:
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake, kokosovo moko, čokolado v prahu, orehe ter sladkor zmešamo in dodamo sneg iz beljakov. Iz mase naredimo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorju v prahu. Piškote zložimo na s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 5 - 8 minut na 200 stopinjah (pri meni na 180), oziroma dokler piškoti ne razpokajo. Ohladimo jih na pekaču. Spravila sem vse na 1 pekač. Lahko bi delaa z dvojno količino za 2 pekača.


Medenjaki

Osnovni recept je recept iz knjige "Pecivo sestre Vendeline" in gre takole:
30 dag medu,
20 dag masla,
15 dag sladkorja,
2 jajci,
50 dag polnozrnate moke,
25 dag bele moke,
10 dag mletih orehov,
mešanica dišav za medeno pevico (če teh nimamo vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta), 1 žlička sode bikarbone.
Med damo v kozico in segrejemo na 50°C, zamešamo vanj maslo in nato še sladkor ter jajca (ko se dovolj ohladi). Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč. Oblikujemo po želji (kroglice, paličice, ipd.), pečemo pribl. 15 minut na 180°C.
To je originalni recept, ki pa sem ga jaz malce priredila po svojem okusu: 1. testo mi je presladko, zato dam manj sladkorja, pa še tega dam rjavega, ker mi je bolj okusen,
2. iz istega razloga (presladko) uporabljam le gozdni ali smrekov med, ker je grenkejši kot npr. cvetlični ali akacijev,
3. testu ne dodam 10 dag meltih orehov, pač pa 20 dag sesekljanih orehov (koščki se čutijo),
4. testu dodam 10 dah sesekljanih kandiranih pomarančnih in limonih lupinic.
5. Testu dodajam mešanico začimb (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver, itd. - lahko prepišem, če te zanima) za medenjake + cimet,
6. namesto bele moke uporabim kar vso polnozrnato ali pa uporabim pirino ali dodam pšenične otrobe (moko in otrobe kupujem v nekem mlinu, zato vem, kakšni izdelki so).


Medenjake vedno delam v kroglicah (med peko nastanejo polkrogle) v velikosti lešnika do oreha. Še tople pomočim v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu), hladne (če nisem vseh namočila v sladkorni led) pa oblijem s čokolado.


Medenjaki so mehki in dobri, še boljši pa so dva do tri dni stari, ker se razvijejo vse arome. Medenjaki, obliti s sladkornim ledom ostanejo dobri zelo dolgo (samo mi smo nori na medenjake, pa nikoli ne ostanejo dlje kot kak teden), s čokolado obliti pa se posušijo hitreje, ker čokolada ne dihta


led:
limonin sok + sladkor v prahu (mešaš kar nekaj minut)


Šarkelj

Sestavine:
4 jajca
24 dag sladkorja
24 dag moke
10 dag vode
10 dag olja
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
limonina lupinica


Jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepemo, nato počasi med stepanjem dolivamo olje, potem še vodo. Nazadnje dodamo še moko, kateri smo prej primešali pecilni prašek in limonino lupinico. Testo damo v pomaščen in pomokan model in pečemo na 180 stopinjah cca. 45 - 50 minut. Ko se ohladi, lahko posujemo s sipo.
Jaz sem dodala še malo kakava v del testa.. tako da je ven nastal nekakšen marmorni šarkelj.


Rolada Mia

3 jajca (sobna temperatura)
15 dag sladkorja
10 dag moke
5 dag jedilnega škroba
6 žlic vroče vode
vanilijev sladkor
žlička pecilnega praška
marmelada po želji


Jajca stepamo približno 4 minute, da se spenijo, nato dodamo sladkor in vanilijev sladkor in stepamo še približno 1 minuto. Nato dodamo 6 žlic vroče vode, masa se mora povečati vsaj za trikrat. Moko, jedilni škrob in pecilni prašek na to maso presejemo (počasi) in mešamo. Maso zlijemo na pekač (standardni - nizek), ki smo ga (obvezno) obložili s peki papirjem in damo v pečico za 8 minut na 225 stopinj. Če prepozno vzamemo ven, se bo rolada prelomila, drugače pa ne. Prej si že pripravimo raztegnjeno kuhinjsko krpo, ki smo jo posuli s sladkorjem (namočim z vodo, ne sladkor). Pečeno maso zvrnemo na krpo skupaj s peki papirjem, ki ga takoj pokapamo z mrzlo vodo. Peki papir previdno odstranimo iz mase (kar hitro), pečeno maso namažemo (previdno) z marmelado in si pri zavijanju pomagamo s krpo. Rolado damo v hladilnik za 6 minut, da se ohladi. Ko jo vzamemo iz hladilnika jo narežemo na poljubno široke koščke in okrasimo s sadjem po želji..

No comments:

Post a Comment